Stříbrné slitky nebo mince?

Napsal Stanislav Vítězil. Posted in Investice.

stribrne slitky

Před investicí do drahých kovů je třeba uvážit, v jaké podobě je chceme kupovat. Nejinak je tomu v případě zájmu o stříbro. V podstatě máte na výběr možnost zakoupit buď stříbrné slitky nebo mince. Ptáte se, který typ investičního stříbra je lepší?

To se bohužel nedá úplně tak lehce určit. Můžeme zmínit rozdíl v pořizovací ceně, kdy mince jsou o něco dražší než slitky. Je tomu tak především proto, že ražba mincí je nákladnější než výroba slitků a hotové mince navíc mají nízkou váhu, což umožňuje stanovení vyšší marže.

Pokud do své investice do stříbra plánujete vložit větší finanční obnos, pak doporučujeme spíše nákup slitků. Stříbrné slitky se lépe uskladňují, mají na sobě vyraženou čistotu stříbra, slévárnu a také identifikační číslo. Bývají podloženy certifikátem pravosti. Stříbrné slitky jsou navíc zatavené v plastu, čímž se ke stříbru nedostane vzduch.

Investiční stříbro je ideální pro počáteční investici

Napsal Stanislav Vítězil. Posted in Investice.

investicni stribro

Pokud jste někdy uvažovali nad tím, že byste své peníze investovali do drahých kovů, pak tak prostě učiňte. Vyplatí se to především pro ty z vás, kteří chcete dlouhodobě spořit, například na penzi. A ptáte se který kov je pro vás ideální? Pro svou cenovou dostupnost je doporučováno investiční stříbro, které má například oproti zlatu několik výhod. Pravděpodobně tou největší je jeho nerecyklovatelnost, zpracovat a spotřebovávat se tak dá pouze v průmyslu, čímž roste jeho cena.

Investice do drahých kovů samozřejmě není pro každého. Pokud jdete od výplaty k výplatě, pak na nějaké investiční stříbro ani nemyslete. Kdo má peněz trochu víc, ten by měl investovat. A nemusí to být jen do investičního stříbra či drahých kovů obecně. Například Židé razí teorii třetin - jednu třetinu v realitách, jednu v hotovosti a jednu v drahých kovech.

Investiční zlaté mince jsou dobře chráněny proti padělání

Napsal Stanislav Vítězil. Posted in Investice.

Klasické investiční zlaté mince jsou ve většině případů zároveň oficiálními měnami, což znamená, že jsou chráněny nejen mincovnou, která je vyrábí, ale i státem. Mince mají malou tloušťku a v kombinaci s velmi kvalitní ražbou tak jsou velmi těžko padělatelné.

Investiční zlaté mince mají velmi propracovaný vzhled a obsahují ročník vydání, díky čemuž jsou také celosvětově známé již několik desítek let. Jsou tím pádem jistější i praktičtější pro případnou investici například v porovnání se zlatými slitky.

investicni-zlate-mince

Mince jako kanadský Maple Leaf, Australian Kangaroo - Nugget, Philharmoniker, Panda, American Eagle, Buffalo nebo Britannie jsou dobře obchodovatelné po celém světě a jejich napodobeniny, byť se samozřejmě sem tam objevují, jsou poměrně snadno rozeznatelné od originálů i pouhým okem laika.

Vyplatí se investovat do zlatých mincí?

Napsal Stanislav Vítězil. Posted in Investice.

investicni zlate mince

Obecně se dá říct, že investování do zlata s sebou přináší celou řadu výhod. Nákupem například investičních zlatých mincí je kupující, na rozdíl od stříbra či diamantů, osvobozen od daně z přidané hodnoty. Za největší nevýhodu zlata jsou považovány vysoké vstupní poplatky a nulový průběžný výnos z investice. Jak to tedy je, má cenu do zlata investovat?

Pro investiční začátečníky se doporučují spíše nemovitosti a budování finančních aktivit ve formě dluhopisů či akcií. Pokud jste však již rozhodnuti své peníze vložit právě do zlata, pak jsou dobrým tipem investiční zlaté mince. Ty jsou totiž považovány za menší, případně střední slitky (podle druhu mincí), což z nich dělá lépe směnitelnou komoditu, navíc s vyšší možností budoucí přeměny na peněžní prostředky.